Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jak się jednak okazuje jego przyrządzenie wcale nie musi być dla wszystkich oczywiste.
Na naszym forum Natalia pyta:
Czy wie ktoś, jak się robi kleik ryżowy na wodzie? Ktoś mi powiedział, że normalnie gotuje się ryż, a dziecku podaje się wodę, w której się go gotuje.
Większość odpowiedzi dotyczyła gotowych produktów, które wystarczy rozpuścić w zagotowanej wodzie.
Porównaj: Skład oraz ceny gotowych kleików dla niemowląt
Pojawiły się jednak także tradycyjne metody przygotowania kleiku ryżowego na wodzie, a także ciekawe metody jego podania.
Przepis na kleik ryżowy na wodzie
- Gotujemy ryż aż się rozgotowuje,
- Nie odlewasz wody tylko zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, dolewając co jakiś czas wodę,
- Gotujemy aż z ryżu zrobi się papka i gotowe.
W taki sposób musisz gotować ryż przez ponad godzinę. Proporcje to 100 gramów białego ryżu na 1 litr wody.
Jak szybciej zrobić kleik ryżowy?
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas to najpierw zmiel ryż młynkiem. Dzięki temu skróci się czas gotowania. Ryż możesz zmielić na zapas i przechowywać go w słoiku.
W tym przypadku proporcje wynoszą 100 gramów białego ryżu na 0,7 litra wody. Czas gotowania to około 30 minut.
Drugi sposób na oszczędzenie czasu przy gotowaniu kleiku to namaczanie.
Zanim zaczniesz ryż gotować namocz go w wodzie. Wystarczą 2-3 godziny, żeby czas gotowania zmniejszył się także do 30 minut. Tutaj proporcja to 100 gramów białego ryżu na pół litra wody.
Z czym podawać kleik?
Jeśli chcesz, żeby Twój maluch chętniej zjadł kleik to możesz do niego zetrzeć jabłko. Dadaj chrupki kukurydziane lub płatki, żeby całość była chrupiąca. Taka mieszanka to idealny sposób na zaparcia.
Czy kleik ryżowy robi się na wodzie czy na mleku?
Kleik ryżowy możesz przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Może to być Twoje mleku lub modyfikowane.
Kleik przygotowany na wodzie będzie dużo mniej smaczny. Jego smak będzie po prostu nijaki. Dodając do niego owoce możesz go trochę uatrakcyjnić smakowo.
Zobacz też: Owsianka na noc – przepisy
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Co życzyć dziecku na Komunię? Co powiedzieć przy wręczaniu prezentu? Najlepsze propozycje
Menu na komunię. Jak przygotować przyjęcie komunijne w domu?
Pierwsza Komunia Święta – najpiękniejsze wiersze, cytaty i życzenia. Jaki tekst wybrać na uroczystość?
Przekroczenie limitu słów na egzaminie ósmoklasisty. Czym grozi? Uczniowie boją się utraty punktów z angielskiego
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]
Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających...
Czytaj dalej →Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś...
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie!...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Jaki sekret skrywa najlepszy przepis na naleśniki? Wbrew pozorom nie jest to mleko. Można je zastąpić na kilka sposobów, dzięki czemu placki wyjdą idealnie kremowe i puszyste jak nigdy. Naleśniki...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →